Arap sabunu ( yumuşak sabun) yüzyıllardır kullanılan doğal temizlik malzemelerinden bir tanesi. Yüzyıllardır büyükannelerimizin evinden eksik olmaz ev temizliğinde pek çok alanlarda kullanılırdı. Son yıllarda tekrar kullanılmaya başlanan ve popüler olan Arap sabunu ile neler yapabileceğinizi listeledik. İşte perde temizliğinden bardakları parlatmaya kadar pek çok alanda işinize yarayacak temizlik tüyoları…
Arap sabunu ( yumuşak sabun) yüzyıllardır kullanılan doğal temizlik malzemelerinden bir tanesi. Son yıllarda özellikle ev temizliğinde tekrar popüler olan Arap sabunu ile yapacağınız şeyler sadece yer silme ile sınırlı değil.
Kimyasal içeren ve katkı maddesi olan temizlik ürünlerinden tamamen sıyrılmak ve sağlığa zarar vermeyen ürünleri kullanmak tüm aile bireyleri için en sağlıklı tercih olacaktır.
Büyükannelerimizin evlerinden eksik etmediği Arap sabununun nerelerde kullanılabileceğini sizin için derledik. Bazılarını duyunca gerçekten şaşıracaksınız.
BULAŞIKLARIN TEMİZLİĞİNDE
İster elde ister bulaşık makinenizde Arap sabununu rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bulaşıkların makineden nasıl bu kadar pırıl pırıl çıktığına inanamayacaksınız. Özellikle cam bardakları çok güzel parlatıyor. Bardaklarda koku yapmıyor ve kimyasal içermediği için gönül rahatlığı ile kullanılıyor.
TUVALET TEMİZLİĞİNDE
Klozetinizi, lavobolarınızı Arap sabunu ile kimyasal temizlik malzemesi kullanmadan pırıl pırıl yapabilirsiniz. Sanki diğer kimyasallara göre çok etkili olmaz gibi bir ön yargı olsa da büyüklerimizin bir bildiği var. Bir kere deneyince nasıl temizlediğine kendiniz şahit olacaksınız.
OCAK TEMİZLİĞİNDE
Biliyoruz temizlemesi çok zor ama kimyasal kullanmadan ocak ve fırın temizlemek için de Arap sabunu kullanabilirsiniz. Ocağınızın üzerine bir miktar sıcak su damlatın ve Arap sabunu ile temizleyin.
HALI TEMİZLİĞİNDE
Halılarınızı Arap sabunu ile renklerini soldurmadan, yapısını bozmadan temizleyebilirsiniz. Üstelik halılarınızı Arap sabunu biraz da yumuşatacaktır.
FIRIN TEMİZLİĞİNDE
Fırın için biraz daha uğraşmanız gerekiyor. Önce karbonatlı sirkeli karışımla fırınınızı silin. Bunu akşamdan yapın, sabah kalkınca da Arap sabunu ile temizleyin. Fırınınızın nasıl pırıl pırıl olduğuna inanamayacaksınız.
BANYO TEMİZLİĞİNDE
Küvet, duşakabin, lavabo temizliğinde Arap sabunu çok etkilidir. Özellikle duşakabinde oluşan su ve kireç lekeleri için Arap sabununun temizliğinden çok memnun kalacaksınız.
Ayrıca düş başlığı ve muslukları da çok güzel patlatıyor. Direkt üzerine koyup ovalayabilirsiniz ya da bir miktar sulandırıp beze koyarak a temizliğinizi yapabilirsiniz. Her türlü sonuçtan çok memnun kalacaksınız.
AYNA TEMİZLİĞİNDE
Tıpkı lavabolar gibi aynaları da pırıl pırıl yapan Arap sabunu ile aynayı temizledikten sonra üstüne gazete kağıdıyla silin. Camdaki izler gidecek ve sonuçtan çok memnun kalacaksınız.
PERDE TEMİZLİĞİNDE
Özellikle kalorifer isi nedeniyle fazlasıyla kirlenen ve grileşen tüllerinizi beyazlatmak için çok iyi bir alternatif. Perde temizliğinde makinenin içerisine az miktarda Arap sabunu koyarak makineye atılması halinde inanılmaz beyazlık ve parlaklık elde edilir.
AHŞAP VE PARKE TEMİZLİĞİNDE
Ahşap parke laminantlarınızın temizliğinde kimyasal kullanımı ömürlerini kısaltır ve zamanla deforme eder. Bu nedenle ahşap eşyalarınızın ve parkelerinizin temizliğinde Arap sabununu tercih edebilirsiniz. Ahşapları çok güzel parlatır ve uzun ömürlü olmasına katkı sağlar.
SAÇ BAKIMI VE TEMİZLİĞİNDE
Saçlarının daha parlak ve yumuşak olmasını isteyen bazı kadınlar Arap sabununu kullansalar da biz yine de kullanımını önermiyoruz. Eğer kullanmak istiyorsanız tamamen doğal bir Arap sabunu olduğundan emin olmadan kullanmayın.
Hazırlayan: Sedef Batı
Evde Arap sabunu nasıl yapılır?
Malzemeler:
190 gram saf su250 gram Hindistan Cevizi Yağı250 gram Palm Yağı125 gram Potasyum KostiğiFenolftalein ( Ph değeri tespit etmek için kullanılır.)Çorba tenceresi
Arap sabunu nasıl hazırlanır?
Hem güvenli hem de doğaya zarar vermeyen, kimyasal ve kanserojen madde bulunmayan Arap sabununu evde kendiniz de yapabilirsiniz. Kullanmak istediğiniz zaman 1 – 2 yemek kaşığı Arap Sabununu bir bardak sıcak suya atıp karıştırın ve çözülmesini bekleyin. Her türlü temizlikte kullanabilirsiniz.
1. Malzemelerin gramajlarını doğru kullanmak kıvamı tutturmak için çok önemlidir. Potasyum kostiği, su ve yağları tartın.
2. Çorba tenceresine Palm yağı ve Hindistan cevizi yağını koyup eritin.
3. Potasyum kostiği eritmek için başka bir kapta çok yavaş bir şekilde suya bırakın.
4. Daha sonra erittiğiniz Kostikli suyu tenceredeki yağlara ekleyin.5. Blender ile karıştırın ve üstünü bir bez ile örttün.
6. Isınızı sabit tutaral çok dikkatli bir şekilde karıştırın.7. Kıvamı iyice koyulaşınca tahta kaşık ile daha güçlü bir şekilde karıştırmaya devam edin.
8. Rengi şeffafa doğru dönene kadar iyice ısıtın ve Fenolftalein ile pH değerini testi edin.
Add Comment